Pogledajte ogromni mravlji grad veličine 50 metara kvadratnih i dubine 8 metara






Već stoljećima znanstvenici pokušavaju pronaći ili izmisliti nešto što svijet još nije vidio. To je uspjelo grupici istraživača koji su pronašli cijeli jedan podzemni mravlji grad, prenosi Daily Mail.

Ovaj nevjerojatni video je dio filma "Mravi: Tajna snaga prirode", dokumentarca o mravljem svijetu viđenom očima Berta Hölldoblera, priznatog stručnjaka za mrave.

Radnici su pred kamerama izlili 10 tona cementa na ogromni podzemni mravlji megalopolis pronađen u Brazilu, koji je poslužio kao kalup.

Nakon što se beton osušio, znanstvenici su ga pod vodstvom dr. Louisa Forgia pažljivo iskopali, te nakon mjesec dana otkrili kompleksne strukuture koje izgledaju kao pravo umjetničko djelo. Fascinantno je da svaki dio izgleda kao da ga je dizajnirao vrhunski arhitekta.

Znanstvenici su uspjeli identificirati prolaze koji su poput naših autocesta i spajaju glavne komore i vrtove pune gljivica.

Ono što ih je fasciniralo je kako su mravi bili praktični i za nošenje tereta osigurali najkraće puteve te kako su napravili odlične ventilacijske sustave.

Mravlji grad velik je 50 metara kvadratnih te dubok 8 metara ispod zemlje. U odnosu na jednog mrava, opseg gnijezda je kao Kineski zid prema čovjeku.

- Mravi su morali iskopati preko 40 tona materijala kako bi sagradili ovaj labirint, izjavio je dr. Bert Hölldobler iz Arizona State sveučilišta.

Ovaj kolosalni i složeni grad je rezultat ogromnog truda i zajedničke volje cijele mravlje kolonije.