Jesu li pčele počele nestajati radi signala mobilnih telefona?Telefonski signal zbunjuje pčele i može izazvati njihovo nasumično letjenje prije iznenadne smrti. Naime, nova istraživanja pokazuju da signali iz mobilnih telefona mogu biti dijelomični krivci za misteriozne smrti pčela.

U prvom eksperimentu ove vrste stručnjaci za pčele postavili su mobilni telefon ispod košnice, a zatim pažljivo pratili reakciju radilica. Pčele su svojim ponašanjem jasno pokazale kada telefon započinje poziv i kada ga prima visokim škriptajućim zvucima koji obično označavaju početak rojenja. Dr. Daniel Favre, koji provodi eksperiment, vjeruje da signali iz mobitela i tornjeva mogu pridonositi padu broja pčela stoga poziva na više istraživanja.

No, britanski stručnjaci za pčele kažu da još uvijek nema dokaza da mobiteli predstavljaju rizik. Krivce za nestajanje pčela vide u promjenama u poljoprivredi, smanjivanju količine poljskog cvijeća i pesticidima. Broj pčela u Velikoj Britaniji prepolovljen je u posljednjih 25 godina, dok u Americi pčele teško pogađa 'poremećaj raspada kolonija' koji dovodi do nestanka čitavih kolonija preko zime. Stručnjaci kažu da su pčele teško pogođene varroa nametnikom, parazitom koji siše krv i zbog kojeg kolonije postaju osjetljivije na bolesti, nevrijeme ili trovanja.

Neki stručnjaci kažu da najnovije generacije pesticida mogu poremetiti živčani sustav pčela, uzrokujući da se izgube i zbune. I većina stručnjaka za pčele kažu da ova bića pate zbog nedostatka divljeg cvijeća, livada, pašnjaka i neurednih vrtova. Međutim, pregršt stručnjaka kaže da bi mobitel mogao biti djelomično kriv. Dr. Favre, učitelj koji je prethodno radio kao biolog na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Lausanni kaže: "Ovo istraživanje pokazuje da prisustvo aktivnog mobilnog telefona uznemirava pčele i ima dramatičan učinak."

On je smještanjem dva mobitela ispod košnica dokazao svoju teoriju bilježeći visoko-škripajuće zvuke pčela kada je telefon isključen, u fazi čekanja poziva ili aktivan. U roku od dvije minute nakon završetka poziva pčele radilice su se smirile. Međutim, stalno počimanje rojenja uzrokovano mobitelima i nagli prestanak mogu nositi dramatične posljedice u smislu gubitaka, smatra dr. Favre u svom tekstu objavljenom u časopisu za pčelare 'Apidologie'.

No ipak, studija nije pokazala da su mobiteli smrtonosni za pčele. „Ali jedna je hipoteza da elektromagnetska polja mogu biti uzrok nestanaka pčelinjih kolonija diljem svijeta", dodao je dr. Favre kojemu kontrira britanski stručnjak za pčele Norman Carreck sa Sveučilišta u Sussexu, koji kaže: "To je zanimljiva studija, ali to ne dokazuje da su mobilni telefoni odgovorni za poremećaj raspada kolonija. Ako ste ikad fizički kucali košnicu, ili ju jednom otvorili da ju pregledate, dobit ćete isti rezultat. I u Americi u mnogim slučajevima, poremećaj raspada kolonija dogseodio u udaljenim područjima, daleko od bilo kojeg mobilnog telefonskog signala."

Izvor: Daily Mail