Zašto životinje osjete potres i prije nego što udari



Prije potresa podzemlje živi, a upravo te reakcije i kemijske promjene životinje osjete, posebno žabe i zmije, koje nemilice bježe pred prijetećom opasnoti potresa.

Životinje mogu predosjetiti potres tako što osjete kemijske promjene u podzemnim vodama neposredno prije samog udara, otkrili su znanstvenici s britanskog Sveučilišta Open i NASA-e. Nakon potresa u talijanskom gradu L'Aquili 2009. znanstvenici su prvi put počeli istraživati učinke tih promjena jer su gotovo sve žabe dan prije potresa napustile ribnjak, koji je ujedno bio i lokacija potresa.

Otkrili su da su životinje koje žive u blizini podzemnih voda vrlo osjetljive na kemijske promjene, koje nastaju zbog otpuštanja čestica Zemljine kore i njihove reakcije s česticama vode.

Životinje imaju svojevrstan seizmički senzor i čim osjete opasnost počinju se neobično ponašati i bježati - rekao je voditelj studije, Friedemann Freund iz NASA-e.

Neobično ponašanje životinja prije potresa pojavljivalo se i prije. Tako su cijela legla zmija pobjegla prije potresa 1975. u kineskom Haichengu. Taj slučaj je posebno čudan jer je potres udario za vrijeme zime, razdoblja u kojemu zmije hiberniraju pa je izlazak na površinu, prilikom 0°C, za njih značio samoubojstvo.

Ako su stijene pod velikim pritiskom kao što je slučaj prije potresa, one ispuštaju mnoštvo nabijenih iona u podzemlje. Ukoliko ioni reagiraju s vodom, stvara se vodikov peroksid, spoj zbog kojeg životinje i bježe, objasnili su znanstvenici.