Znanstvenici vjeruju u mogućnost kloniranja mamuta



Japanski i ruski znanstvenici vjeruju da je moguće klonirati mamuta nakon otkrića dobro očuvane koštane srži u butnoj kosti koja je nedavno pronađena u permafrostu istočnog Sibira.

Timovi iz muzeja mamuta ruske Republike Jakutije i japanskog Kinki univerziteta planiraju da iduće godine započnu zajedničko istraživanje s ciljem regeneracije džinovskog sisara, prenijela je japanska agencija Kjodo.

Znanstvenici veruju da je zamijenom staničnih jezgara slona staničnim jezgrima uzetih iz stanica mamutove koštane srži moguće dobiti embrione sa mamutovim DNK. Embrioni bi potom bili implantirani u jajnu stanicu slona koja bi, nakon toga, bila ubačena u matericu slonice. Slonovi su najbliži živi srodnici mamuta koji su izumrli krajem ledenog doba, prije oko 10.000 godina.

Osiguranje jezgra sa neoštećenim genom je od ključne važnosti za tehniku transplantacije jezgra, ističu znanstvenici koji od 90-ih godina pokušavaju da izvedu ovaj poduhvat.

Otkriće prošlog ljeta dobro očuvane butne kosti mamuta u Sibiru podstakla je nadu znanstvenika u mogućnost uspiješnog kloniranja nekadašnjeg sisara.

Pod djelovanjem globalnog zagrijavanja došlo je do otapanja leda u dijelovima istočne Rusije koji su obično permanentno zaleđeni i do otkrivanja ostataka jednog broja zamrznutih mamuta.