Vještina pletenja mreže kod pauka pruža uvid u njegovo starenjeMladi pauci pletu mreže pravilnih uzoraka sa savršenim kutevima, ali starenjem njihovo pletenje postaje sve nepravilnije, a mreže pune rupa.

U istraživanju znanstvenice Mylène Anotaux s Nancy sveučilišta u Francuskoj pauci služe kao jednostavan model pomoću kojih se procjenjuje kako starost utječe na ponašanje organizama, uključujući i ljudi.

Razlog nepravilnom tkanju mreža kod starijih pauka vjerojatno leži u degeneraciji središnjeg živčanog sustava. "Naše daljnje istraživanje bit će usmjereno k tome da ustvrdimo jesu li promjene inducirane starošću u središnjem živčanom sustavu uzrok promjenama u ponašanju koje smo primjetili." kazala je Anotaux. "Istraživanje jednostavnih modela koji određuju mehanizme starenja kod životinja vrlo je važno zbog razumijevanja osnovnih mehanizama ponašanja kod ljudi." dodala je Anotaux.

Glavni model istraživanja, koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Društva za eksprerimentalnu biologiju u Glasgowu 2. srpnja 2011., bio je obični kućni pauk, Zygiella x-notata, koji ima kratak životni ciklus od oko jedne godine i jednostavan živčani sustav te tako predstavlja idealan organizam za proučavanje utjecaja starenja na ponašanje.

Mreže pauka proučavane su tijekom cijelog životnog ciklusa pauka, a ispitivana je pravilnost strukture mreže, kutovi između niti te prisutnost rupa u mreži.

Izvor: Society for Experimental Biology Autor/ica: Ivana Vukov (Znanost)