Ptice sa Aljaske prelaze 29.000 kilometara tokom seobe




Mala ptica pjevačica, koja je teška koliko i dvije kašike šećera, leti svake godine od Artika do Afrike i nazad, prelazeći tako ukupnu razdaljinu od 29.000 kilometara ili 18.000 milja, objavili su znanstvenici. Riječ je o vrsti "obična bijelorepka" (Oenanthe oenanthe), mrko-žuto-bijele boje, koja je teška samo 25 grama i hrani se insektima.

Biolozi su pratili ovu vrstu ptica tako što su im za noge 46 bijelorepki sa Aljaske i otoka Bafin, na sjeveru Kanade, vezali lokatore za mjerenje minutaže, težine 1,2 grama, i bili su zapanjeni njihovom izdržljivošću, prenosi AFP.

Ptice sa Aljaske provode zimu u Africi prije povratka svom staništu u Sjevernoj Americi udaljenom 14.500 kilometara u jednom pravcu, pri čemu je procjenjeno da one prelaze u prosjeku 290 kilometara dnevno.

One lete preko Sibira, Arapske pustinje do Sudana, Ugande i Kenije i za prelazak tog puta im je potrebno otprilike 91 dan, a pri povratku 55 dana.

Ptica koja je praćena od otoka Bafin, letjela je preko Sjevernog Atlantika, sletjla u Veliku Brtitaniju, zatim se uputila južno preko kontinentalne Evrope, Mediterana i Sahare kako bi zimu provela na obali Mauritanije, u Zapadnoj Africi, prešavši tako 7.500 kilometara.

"To su nevjerovatne seobe za pticu te veličine", izjavio je Rajan Noris (Ryan Norris) sa Univerziteta Guelf (Guelph) u kanadskoj provinciji Ontario.

"Zamislite nešto manje od crvendaća, ali malo veće od zebe, kako podiže mlade u artičkim tundrama, a onda nekoliko mjeseci kasnije u potrazi za hranom odlaze u Afriku da provedu zimu", primjetio je Noris.

Ptice sa većim rasponom krila, kao što su albatrosi, poznate su po svojim transkontinentalnim migracijama, ali ova studija koja je objavljena u izdanju "Biology Letters" Kraljevskog društva Velike Britanije, pruža neosporne dokaze da ptice pjevačice mogu to isto, tvrde naučnici.

Konstatirajući da je ovo jedno od najdužih putovanja ptica selica, naučnici se pitaju kako je tako mala ptica sposobna da uspješno izdrži fizički veoma zahtjevno putovanje dva puta godišnje.