Majmuni prepoznaju slova u riječima baš kao ljudi



Iako ne pričaju ni jedan jezik, pavijani mogu savladati jedan od prvih koraka u čitanju. Naime, mogu razlikovati prave riječi od onih bez smisla prema rasporedu slova u riječima.

Ova njihova vještina otkriva kako se sposobnost čitanja više bazira na mogućnosti razlikovanja slova nego na naprednim lingvističkim sposobnostima. Barem tako tvrdi profesor Johnatan Grainger sa sveučilišta u Marseilleu.

"Kad čitamo, sve se zasniva na prepoznavanju slova, a to je vještina koju imamo od davnih dana. Identificiramo stol prema njegovim osnovnim osobinama, četiri noge na kojima je ravna ploha. Ista stvar je sa riječima. Prepoznajemo ih po njihovim komponentama, a to su slova", rekao je Grainger za Nature.com. Grainger je svoje teze potvrdio u istraživanju koje je proveo na šest pavijana.

Na kompjuteru su im prikazivane prave riječi, kao i one koje nemaju nikakvog smisla. Pavijani su morali odabrati prave riječi, a to su i napravili tako što su dirali ekran. Za svaki točan razgovor nagrađeni su omiljenom hranom. U čak 75 posto slučajeva pavijani su bili u pravu te je istraživanje pokazalo da su zaista učili, a ne samo pamtili pogođene riječi. Istraživači smatraju da su pavijani najvjerojatnije riječi prepoznavali prema redu slova u riječi. Ljudi imaju isti sistem povezivanja slova kada čitaju.