Brzi mužjaci uspješnije love ženkeNovo istraživanje koje je pratilo brzinu trčanja arktičkog rođaka ptice lještarke ukazuje na to da je velika brzina odlika koja mužjacima osigurava partnericu.

Znanstvenici su na temelju proučavanja ptice kamenjarke na norveškom arhipelagu Svalbard otkrili veliku razliku u sposobnostima trčanja između dvaju spolova. U slučaju većih mužjaka ta se razlika očitovala u većoj učinkovitosti te postizanju i do 50 posto veće brzine u odnosu na ženke.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru otkrio je da brži, sposobni mužjaci imaju više uspjeha u parenju, što je posljedica činjenice da mogu obraniti veći teritorij od suparnika. Prema tome, čini se kako u spolnom odabiru uz fizički izgled određenu ulogu igra i fiziologija. "Malo toga poznato je o ulozi fiziologije, unutarnjih bioloških funkcija živih organizama, u spolnom odabiru kod ptica i drugih životinja." istaknuo je dr. Jonathan Codd, voditelj istraživanja na Fakultetu znanosti o životu Sveučilišta u Manchesteru.

"Mužjaci i ženke kamenjarke pokazuju vrlo različite obrasce ponašanja tijekom sezone parenja. U ljetnim mjesecima, kada je na Svalbardu neprekidno dan, mužjaci moraju braniti svoj teritorij od suparnika 24 sata na dan. Stalna aktivnost predstavlja velik izazov za njihov lokomotorni sustav. Zbog toga mužjaci kamenjarke posjeduju mnogo razvijenije sposobnosti trčanja u odnosu na ženke te su usprkos svojoj veličini mnogo učinkovitiji i troše manje energije. Uz to, za razliku od ženki prilikom trčanja mogu postići to da su im obje noge istodobno podignute od tla".

Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru vjeruju kako su njihova otkrića važna iz dva razloga. Kao što je slučaj i s nekim drugim životinjskim vrstama, kod nekih vrsta ptica postoje očite fizičke razlike između spolova; na primjer, katkad jedan spol može biti mnogo veći od drugog. No, usprkos tim razlikama znanstvenici dosad nisu posvećivali previše pažnje fiziološkim posljedicama koje iz njih proizlaze.

Spolne razlike među kamenjarkama relativno su neprimjetne: mužjaci su nešto veći od ženki te se njihovo perje kao i kod mnogih drugih vrsta ptica međusobno razlikuje. No, ovo istraživanje ukazuje na mogućnost postojanja znatnih fizioloških razlika između spolova čak i kada su mužjaci i ženke fizički slični. Znanstvenici koji su proveli istraživanje smatraju kako bi se ubuduće u zoološkim istraživanjima životinjskog carstva spolnoj nejednakosti trebala posvetiti veća pažnja.

Nadalje, kad je riječ o spolnom odabiru, uloga fizičkog izgleda muških i ženskih jedinki u ptica i drugih životinja već je dobro ustanovljena. Mužjaci su u ptica često šareniji od pomalo neuglednih ženki te je poznato kako njihovo šarenilo igra važnu ulogu u uspješnom pronalasku partnerice. No, ovo istraživanje pokazuje kako za uspjeh mužjaka u parenju od važnosti mogu biti i fiziološke značajke, s obzirom na to da ženke za partnere izabiru brže mužjake koji su sposobni dulje vrijeme braniti veći teritorij.

"Ovo istraživanje pokazuje da u procesu spolnog odabira uz fizički izgled od važnosti mogu biti i određeni fiziološki čimbenici. Naime, prema rezultatima istraživanja ženke izabiru mužjake koji mogu uspješno obraniti teritorij, što pak ovisi o njihovoj sposobnosti trčanja." izjavio je suautor istraživanja dr. Robert Nudds. "Cilj nam je pomnije proučiti spomenute razlike među spolovima kako bi bolje shvatili ponašanje ptica povezano s parenjem."

Izvor: University of Manchester